Jouw PMS is wat je eet - hoe voeding PMS beïnvloedt

We kennen allemaal het oude gezegde “Je bent wat je eet”. En dat blijkt steeds weer waar te zijn. Daarnaast wordt wat we ervaren, via het functioneren of disfunctioneren van ons lichaam, ook duidelijk door onze menstruatiecyclus. Voor vrouwen met symptomen van baarmoederfibromen, waaronder hevig bloedverlies en pijn tijdens hun regels, is de menstratie al lastig genoeg zoals die is. Hier lees je hoe je Pre-Menstrueel Syndroom (PMS) leefbaarder kunt maken.

PMS wordt direct beïnvloed door je dieet. Denk terug aan je laatste junk food eetbui. Sluit je ogen, ontspan en plaats jezelf terug in dat voorval. Hoe voelde je je daarna… energiek? Slap? Prikkelbaar? De kans is groot dat je scherpere pieken en dalen had toen je junk food at, in plaats van de meer gelijkmatigheid die je ervaart bij een gezond, uitgebalanceerd dieet.

Bloedsuiker en stemmingswisselingen

Eet regelmatig gedurende de dag, want maaltijden overslaan leidt tot prikkelbaarheid als je bloedsuikerspiegel daalt. Dus zelfs als je hormonen je de blues geven voor het ontbijt, neem dan de eerste stap om iets in je systeem te stoppen om het op gang te krijgen, op weg naar boven, uit dat dal.

Meervoudige koolhydraten zijn een grote boost voor een beter humeur. Deze voedingsmiddelen stimuleren serotonine, het “goed-gevoel-hormoon” en omvatten volle granen zoals tarwebessen, quinoa en popcorn. Meervoudige koolhydraten zijn een grote boost voor een beter humeur. (Wees creatief met die popcorn, want het toevoegen van te veel boter en zout zal dan weer minder goed zijn voor je gezondheid.)

Belangrijke vitamines en mineralen

PMS kan een teken van een magnesiumtekort zijn. Cashewnoten, pompoenzaden, spinazie, makreel en wilde rijst eten, zouden kunnen helpen.

Elizabeth Bertone-Johnson is universitair hoofddocente epidemiologie aan de Universiteit van Massachusetts en heeft veel verhelderend onderzoek gedaan naar de rol van voeding bij PMS. Om de PMS-symptomen te verlichten, raadt zij aan de inname van calcium en vitamine D, die vaak samen voorkomen, te verhogen. Hoewel deze voedingsstoffen essentieel zijn voor de algehele gezondheid en voor vrouwen in het bijzonder, schijnen ze ook invloed te hebben op de hersenen en verlichten ze symptomen van angst en depressie, die specifiek verband houden met de menstruatiecyclus. Griekse yoghurt is populair op dit moment en met zijn romige consistentie en hoge calciumgehalte, is het de moeite waard om dit in te bouwen als een vast onderdeel van je dieet.

Angela Lemond, een geregistreerd diëtiste en woordvoerster van de Academy of Nutrition and Dietetics, stelt voor om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan de B-vitamines om de intensiteit van menstruatiekrampen te verlichten. Voedingsmiddelen op deze lijst zijn veel soorten fruit en groenten, bonen, peulvruchten (zoals erwten, zaden en bonen), kip, kalkoen en zalm. Onder de peulvruchten, is er een speciale vermelding voor kikkererwten, omdat ze de ideale boost van zink aan uw systeem leveren. Bovendien raadt mevrouw Lemond aan om voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan omega-3 vetten. Vitamines C, D en E als ontstekingsremmers, zullen je ook helpen je beter te voelen. Op deze lijst staat weer zalm, als vette vis, maar ook tonijn, noten, zaden en bonen.

Als een opgeblazen gevoel een probleem is

Hoewel je van nature misschien wegblijft van vezelrijke voeding om het opgeblazen gevoel bij PMS te vermijden, is dat precies fout om te doen. Vezelrijke voeding zoals broccoli, spruitjes, en artisjokken zouden het opgeblazen gevoel eerder verlichten vanwege hun hoge watergehalte. Daarnaast betekent het eten van deze voedingsmiddelen dat je maag te vol is om tussendoortjes te eten met veel zout, zoals snacks in zakjes, die waterophouding bevorderen, waardoor het opgeblazen gevoel nog verergert.

Alcohol is ook te mijden, omdat alcohol het lichaam van nature uitdroogt, waardoor je te veel vocht vasthoudt. Drinken kan snakken naar junk food bevorderen, wat je weer in een ongelukkige draaimolen van PMS-systemen zet die de meesten van ons liever willen vermijden.

Wat MAG je NIET eten?

Van bepaalde voedingsmiddelen is bewezen dat het triggers zijn om PMS-symptomen te verergeren. Op deze lijst staan: transvetten en verzadigde vetten, mogelijke voedselallergenen, fructoserijke glucosestroop en geraffineerde suiker, zout, cafeïne en alcohol.

Dus, over die cafeïne. Als je je ’s morgens regelmatig futloos voelt, kunnen PMS-ochtenden je ertoe aanzetten om naar het koffiezetapparaat te rennen. Denk nog eens na. Cafeïne maakt je wakker omdat het een stimulerend middel is. Helaas heeft diezelfde stimulerende werking ook invloed op je baarmoeder, waardoor je sterkere krampen krijgt dan je anders zou krijgen. Als krampen een probleem voor je zijn, hou het dan bij cafeïnevrije kruidenthee en cafeïnevrije thee tijdens je maandelijkse regels.

Wat je MOET drinken

… is water, en veel water! Vooral bij vrouwen met een hevige menstruatie, een symptoom van baarmoederfibromen, kan het vochtverlies aanzienlijk zijn. Bovendien beïnvloeden oestrogeen en progesteron de mate van hydratatie van je lichaam. Daarom moet u een paar glazen water per dag meer drinken om je hydratatie op peil te houden.

Wat werkt?

Er zijn veel suggesties om te helpen bij PMS. Velen daarvan staan in dit artikel of op het internet, maar je arts of zelfs jouw grootmoeder zal suggesties in overvloed hebben. Sommige daarvan zijn heel verstandig, andere minder. Lees uiteindelijk gezond, medisch onderbouwd advies door, praat met je arts en luister naar je lichaam. Je zal de perfecte sleutels vinden tot wat voor jou werkt.