Er circuleren heel wat misverstanden over baarmoederfibromen op het internet. Dat is niet zo vreemd als je weet dat tussen de 20% en 70% van de vrouwen op een bepaald moment in hun leven te maken krijgt met deze aandoening. Via dokter Google vind je heel wat informatie over baarmoederfibromen, alleen is deze niet altijd correct.
Laten we dus voor eens en voor altijd enkele van de veelvoorkomende fabels over vleesbomen bij vrouwen ontkrachten.
Fabel #1: Vrouwen met myomen kunnen niet zwanger worden
Vleesbomen zijn in geen geval een effectief anticonceptiemiddel. Het is zelfs zo dat slechts 1% tot 2% van de vrouwen met myomen onvruchtbaar blijkt ten gevolge van hun aandoening. De grootte en vooral de locatie van de baarmoederfibromen kunnen een invloed hebben op de mate waarin je zwanger kan worden. Zo kunnen baarmoederfibromen bijvoorbeeld de weg van het sperma blokkeren, waardoor het moeilijk is om een eicel te bereiken. In sommige gevallen kan een baarmoederfibroom de bloedsomloop aantasten waardoor de implantatie van een bevruchte eicel bemoeilijkt wordt. Een andere oorzaak die voor een mogelijke complicatie kan zorgen als je zwanger wil worden, is de grootte van de vleesboom. Deze kan zo groot zijn dat er te weinig ruimte is in de baarmoeder om het embryo goed te laten groeien.
Gelukkig komen deze belemmerende factoren bij slechts een klein percentage vrouwen met vleesbomen voor.
Fabel #2: Baarmoederfibromen kunnen veranderen in kanker
Vleesbomen zijn per definitie goedaardige gezwellen. Ze zijn in principe niet kwaadaardig. Myomen worden soms verward met leiomyosarcomen. Een leiomyosarcoom is een zeldzame soort kanker in het spierweefsel. Deze kwaadaardige tumor kan overal in het lichaam ontstaan, dus ook in de spierlaag van de baarmoeder. Myomen (goedaardig) kunnen wel gaan groeien in grootte, maar zullen nooit plots kwaadaardig worden. Het is een goed idee om je myomen regelmatig te laten controleren.
Fabel #3: Je baarmoeder verwijderen is de enige effectieve behandeling tegen myomen
Ooit was deze stelling waar, maar gelukkig liggen die dagen al een hele tijd achter ons. Onze geneeskunde staat niet stil en vandaag bestaan er tal van verschillende behandelingen voor baarmoederfibromen. Elk met z’n eigen voor- en nadelen. De ene al wat invasiever dan de andere. Vaak gaat de gekozen behandeling gepaard met de levensfase waarin de patiënte zich bevindt om een behandeling te kiezen. Het is daarom van groot belang dat een arts alle mogelijke behandelingen bespreekt met de patiënte. Op die manier is ze goed geïnformeerd en kunnen ze samen een behandelingstraject kiezen.
We sommen de mogelijkheden voor je op:
- Opvolging – Als er een myoom bij jou ontdekt wordt, maar je hebt er geen vervelende symptomen van, dan wordt er in veel gevallen niets ondernomen. Dit lijkt misschien vreemd maar in dat geval volstaat het eenvoudigweg om regelmatig opvolgsafspraken in te laten plannen. Dankzij de geavanceerde echografieapparatuur die overal beschikbaar is, kan de groei van vleesbomen makkelijk worden opgevolgd. Moest een baarmoederfibroom dan toch klachten beginnen veroorzaken, kan een behandeling worden opgestart.
- Medicatie – Er is ook heel wat medicatie voorhanden. Samen met je behandelende arts kan je op basis van jouw persoonlijke situatie en symptomen beslissen welke medicijnen voor jou het meest geschikt zouden kunnen zijn. Het kan in eerste instantie eenvoudigweg gaan om pijnstillers, maar ook de hormonale anticonceptiepil of intra-uteriene anticonceptie (een spiraal) kan een optie zijn. Daarnaast, heb je ook nog de groep van de GnRH-agonisten en GnRH-antagonisten. Ook kan ervoor gekozen worden om ulipristal in te zetten. Klinkt je dit allemaal Chinees in de oren? Vraag dan raad aan je behandelende arts.
- Chrirugische ingreep zonder hysterectomie – Hierbij kan het gaan om een myomectomie (het verwijderen van alleen de myomen), endometriumablatie (het met elektrische energie wegbranden van het slijmvlies aan de binnenzijde van de baarmoeder) of embolisatie van de baarmoederslagader (een procedure waarbij de bloedvaten die de myomen in de baarmoeder van bloed voorzien, dichtgemaakt worden).
- Hysterectomie (verwijdering van de baarmoeder) – Voor sommige vrouwen kan het uiteindelijk de beste oplossing zijn voor hun aanhoudende ongemakken.
Fabel #4: Baarmoederfibromen ontwikkelen zich alleen bij vrouwen tussen 20 en 30 jaar of bij vrouwen tussen 30 en 40 jaar
Beide stellingen hebben een grond van waarheid. In werkelijkheid zouden we ze beter combineren. Baarmoederfibromen kunnen zich op elk moment tijdens de vruchtbare periode ontwikkelen. Concreet betekent het dat vrouwen tussen 16 en 50 jaar het meeste kans hebben op ontwikkeling van myomen, door de hogere oestrogeenproductie tijdens deze levensfase.
Het ontwikkelen van vleesbomen na de menopauze is niet onmogelijk, maar eerder zeldzaam. Het is eerder zo dat een myoom reeds aanwezig kan zijn bij vrouwen rond hun 50ste, maar vaak is dit zo klein dat het niet opvalt en geen symptomen geeft.
Fabel #5: Baarmoederfibromen = Tumoren = Poliepen = Cysten
Fibromen, tumoren, poliepen en cysten zijn familie van elkaar, maar ze zijn geen synoniem voor elkaar. Je kan het vergelijken met je eigen familie. Jij en je broers en zussen lijken misschien op elkaar, maar jullie zijn heel andere personen met een eigen karakter en eigen interesses. Dat is net zo bij fibromen, tumoren, poliepen en cysten. Ze hebben dingen gemeen zoals hun mogelijke pijnlijke aard en het feit dat ze inwendige schade kunnen veroorzaken, maar hebben een eigen identiteit. Baarmoederfibromen zijn niet kankerverwekkend, terwijl tumoren dat wel zijn. Poliepen zijn gemaakt van slijmvliesweefsel en worden slechts zelden kwaadaardig. Terwijl cysten meestal gevuld zijn met waterig of slijmachtig materiaal, maar wel kwaadaardig kunnen worden.
Aandacht voor onderzoek naar een betere gezondheid van vrouwen is de afgelopen decennia gelukkig ver geëvolueerd. Een ervaren, bekwame gynaecoloog zal je helpen de misverstanden over vleesbomen te doorprikken. Hij of zij kan je letterlijk helpen de bomen door het bos te zien.
Wij bij Women Talking Fibroids willen mensen informeren over baarmoederfibromen en de symptomen die ermee gepaard gaan.
2023-354, date of creation 02/2024