Symptomen van baarmoederfibromen

Baarmoederfibromen kunnen zo weinig (of zelfs geen) symptomen geven dat ze vrijwel niet vast te stellen zijn. Helaas kunnen ze ook in verschillende mate symptomen veroorzaken, die een impact kunnen hebben op je levenskwaliteit.

Baarmoederfibromen kunnen volgende klachten (al dan niet in combinatie) veroorzaken:

Hevige menstruatiebloeding

Door de druk die baarmoederfibromen op het baarmoederslijmvlies uitoefenen en het feit dat de baarmoeder misschien niet goed samentrekt door de aanwezigheid van deze vervelende gezwellen, hebben veel vrouwen last van een ongewone, hevige menstruatiebloeding. Daarnaast kunnen baarmoederfibromen bij sommige patiënten de groei van bloedvaten in het gebied stimuleren en de prostaglandinehormonen uit hun evenwicht brengen, wat aan het probleem bijdraagt. Dit nog naast het lichamelijke ongemak, gênante situaties en met zoveel bloedverlies een mogelijk ijzertekort waarvoor medische aandacht nodig kan zijn.

Vaak plassen / constipatie

Grotere baarmoederfibromen nemen zoveel ruimte in dat er druk ontstaat in de buikholte. Daardoor krijgen zowel de blaas als de darmen het zwaar te verduren. Als een baarmoederfibroom tegen de blaas drukt, wordt de hoeveelheid urine die de blaas kan bevatten beperkt.

Bij druk op de darmen kan een baarmoederfibroom het gebied vernauwen waar de ontlasting door moet om het lichaam te verlaten, wat tot verstopping leidt.

Problemen met pijn

Baarmoederfibromen nemen ruimte in het lichaam in en die ruimte gaat ten koste van de omringende organen. Dit kan zich vertalen in bekkenpijn en pijn in de onderrug, net zoals vrouwen tijdens een zwangerschap ervaren. Zo kunnen de baarmoederfibromen door hun omvang ook een opgeblazen gevoel en een gevoel van ongemak in de buik geven.

Baarmoederfibromen kunnen ook pijn veroorzaken tijdens de geslachtsgemeenschap door de bijkomende druk die op het gebied wordt uitgeoefend.

Complicaties met betrekking tot de vruchtbaarheid

Baarmoederfibromen veroorzaken niet altijd vruchtbaarheidsproblemen, maar hun aanwezigheid kan zwangerschapsplannen wel in de war schoppen. Submucosale baarmoederfibromen kunnen ruimte innemen in de baarmoeder en meerdere of grote baarmoederfibromen op welke plaats dan ook kunnen het lichaam genoeg uit zijn evenwicht brengen om complicaties te veroorzaken. De meeste vrouwen met baarmoederfibromen zijn niet onvruchtbaar, maar het is wel een probleem waar de vroedvrouw/gynaecoloog van de vrouw van op de hoogte moet zijn. Zelfs als de omstandigheden klaarblijkelijk tegenzitten, kan een zwangerschap gewoonlijk veilig uitgedragen worden.

Symptoom-checker

Symptom Checker - Nl

Hevige menstruatiebloeding
Bloedarmoede
Pijn in de onderbuik
Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
Vaker moeten plassen
Druk in het bekken

Is bij jou ooit de diagnose baarmoederfibromen vastgesteld?

Have you ever been diagnosed with UF