Welk effect hebben baarmoederfibromen op jouw vruchtbaarheid?
Baarmoederfibromen kunnen ervoor zorgen dat je er, gênant genoeg, zwanger uitziet en je jou ook zo voelt. Een opgeblazen buik, om de 5 minuten naar het toilet moeten, constipatie… bah.
Maar als je zwanger wilt worden – echt zwanger –
kunnen je baarmoederfibromen je reden tot zorgen geven.
- Kunnen ze ervoor zorgen dat je niet zwanger raakt?
- Kunnen ze problemen opleveren voor het uitdragen van de zwangerschap?
Dit zijn lastige, verontrustende vragen voor een vrouw die een gezin wil. Hieronder vind je alle antwoorden.
Baarmoederfibromen tasten de vruchtbaarheid meestal niet aan
Dat is het goede nieuws. Baarmoederfibromen (hoe hinderlijk ook) zitten jouw ongeboren baby meestal niet in de weg. Denk er maar eens aan dat 20-50% van de vrouwen ooit in hun leven baarmoederfibromen krijgen. Veel van die vrouwen krijgen toch kinderen, waarbij ze zich al dan niet bewust zijn van hun baarmoederfibromen.
Volgens het Amerikaanse National Institutes of Medicine hebben baarmoederfibromen bij een klein percentage van de vrouwen gevolgen voor hun vermogen om zwanger te worden en een gezonde baby te voldragen. Er zijn echter nog geen grondige studies verricht om de plaats en de grootte van baarmoederfibromen en hun effect op de vruchtbaarheid met elkaar te vergelijken.
Als je baarmoederfibromen hebt en zwanger wilt worden, zijn je baarmoederfibromen normaal gesproken geen probleem.
Als je echter baarmoederfibromen hebt en problemen ondervindt om zwanger te worden, kan een behandeling of verwijdering van baarmoederfibromen iets zijn om te proberen als er geen andere duidelijke oorzaak is en andere vruchtbaarheidsbehandelingen geen succes hebben gehad. De volgende behandelingen zijn mogelijke manieren om van baarmoederfibromen af te komen of om ze te laten slinken.
Medicatie
- GnRH-analogen (medicatie die tijdelijk de productie stopt van de hormonen die de groei van baarmoederfibromen bevorderen)
- Selectieve progesteronreceptormodulatoren of SPRM’s (geneesmiddelen die de manier beïnvloeden hoe het lichaam reageert op de hormonen die de groei van baarmoederfibromen bevorderen)
Niet-operatieve ingrepen
- Gerichte ultrasone ingreep onder beeldvorming met magnetische resonantie (MRI) (toepassen van gerichte geluidsgolven om de fibromen te vernietigen)
- Myolyse (met gerichte hitte of elektrische energie de fibromen vernietigen)
- Uteriene arteriële embolisatie (blokkering van de slagaders die de baarmoederfibromen van bloed voorzien zodat ze krimpen en afsterven)
Operatieve ingrepen
- Myomectomie (operatieve verwijdering van baarmoederfibromen)
- Hysterectomie (operatieve verwijdering van de baarmoeder)
Als je problemen ondervindt om zwanger te worden en je vermoedt dat baarmoederfibromen een rol spelen, ga dan naar jouw arts om de bovenstaande opties te bespreken. Door goed na te denken en te plannen, kunt je jouw kansen, op het krijgen van het gezin dat je wilt, vergroten.
Andere onderwerpen die je misschien interesseren
Andere onderwerpen
It seems we can't find what you're looking for.