Doet seks pijn? Het kan de schuld van baarmoederfibromen zijn.

Baarmoederfibromen hebben niet alleen een effect op jou als persoon, ze kunnen ook jouw intieme relatie verstoren. 

Lichamelijke pijn

De technische term voor pijn tijdens seks is “dyspareunie”. Er zijn twee soorten dyspareunie: oppervlakkige en diepe.

Oppervlakkige dyspareunie is pijn aan de schaamlippen, de opening of het onderste gedeelte van de vagina. De pijn is direct voelbaar en verdwijnt gewoonlijk als de geslachtsgemeenschap stopt. Mogelijke oorzaken zijn vaginale droogheid, littekenweefsel als gevolg van een bevalling, zwelling van de vaginaklieren, vaginisme (onwillekeurig samentrekken van de vagina bij contact), vulvodynie (overgevoeligheid van het vulvaweefsel) of lichen sclerosus (een huidaandoening met littekenvorming).

Diepe dyspareunie is pijn in het bovenste gedeelte van de vagina, het bekken of zelfs de dijen. De pijn kan minuten of uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Mogelijke oorzaken zijn endometriose, eileidercysten, ontsteking van de blaas, het bekken of de darmen … en baarmoederfibromen.

Bij een onderzoek dat werd gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine werden 827 vrouwen in de leeftijd van 35-49 jaar bevraagd. 63% van hen had baarmoederfibromen. Van degenen die baarmoederfibromen hadden, had 22% in het voorafgaande jaar diepe dyspareunie gehad. Als de baarmoederfibromen zich in het bovenste gedeelte van de baarmoeder bevonden, was de kans dat de vrouw diepe dyspareunie had groter.

Als de baarmoederfibromen zich in het gebied van de baarmoeder dicht bij de baarmoederhals bevinden, kan penetratie tijdens de geslachtsgemeenschap extreem ongemak veroorzaken.

Afname van libido

Het ervaren van zulke pijn kan een serieuze invloed hebben op je plezier in seks – en je verlangen om het überhaupt te hebben. Het is volkomen begrijpelijk, maar toch eist het een tol op je relatie.

Het hoeft niet zo te zijn

Je kan een idee krijgen of pijnlijke seks veroorzaakt wordt door baarmoederfibromen door te zien hoe het past bij andere klachten met behulp van onze symptoom-checker.

Als pijn tijdens het vrijen een gevolg is van baarmoederfibromen, KAN het worden behandeld en verbeterd.