Help, er zit een grote vleesboom in mijn baarmoeder! Is dat gevaarlijk?

Dat is een goede vraag, want bij baarmoederfibromen is de grootte wel degelijk van belang. Een grote vleesboom in de baarmoeder veroorzaakt vaak meer last dan een kleinere. Wanneer een arts vermoedt dat een patiënt een baarmoederfibroom heeft, zal hij of zij waarschijnlijk een eenvoudige echografie maken om de diagnose te bevestigen.

Sommige artsen geven de voorkeur aan magnetische-resonantiebeeldvorming (MRI), omdat die techniek preciezere details toont. Zo kan de arts zien of het om vleesbomen gaat en zo ja, hoe groot ze zijn, waar ze zitten en hoeveel het er zijn.

Zijn baarmoederfibromen kwaadaardig?

Nee, myomen zijn van nature goedaardige tumoren die bestaan uit bindweefsel. Vleesbomen zijn gewoonlijk niet gevaarlijk, maar kunnen wel voor veel ongemakken en problemen zorgen. En grote vleesbomen in de baarmoeder zijn vaak lastiger omdat ze drukpijnen kunnen veroorzaken en je buik dik kunnen maken, waardoor het net lijkt of je zwanger bent.

Kleine vleesbomen oefenen zelden genoeg druk uit op de omliggende weefsels om problemen te veroorzaken. Toch kunnen ze ook voor klachten zorgen die een impact hebben op je levenskwaliteit.

Kleine en grote myomen kunnen beide bloedingen veroorzaken. Dat heeft vooral te maken met de positie van het myoom in de baarmoeder. Zo kan een grote vleesboom die in de baarmoederspier groeit, de vorm van de baarmoeder veranderen en bijvoorbeeld de eileiders blokkeren.

Groeiende vleesbomen die druk uitoefenen op de blaas kunnen ervoor zorgen dat je frequent moet plassen, en de druk op de darmen kan leiden tot constipatie. Baarmoederfibromen kunnen soms zelfs zo groot worden dat ze leiden tot een opgezette buik, net zoals bij een zwangerschap.

Hoeveel groei is een probleem?

“Een klein myoom moet meer groeien dan een groot myoom om te concluderen dat het groeit, maar zelfs voor kleine myomen duidt een toename in diameter van >20% waarschijnlijk op ‘echte groei’.”

De studie1 die tot deze conclusie leidde, stelt ook dat er tot 20% meetfouten kunnen zijn. De grootte moet dus altijd goed gecontroleerd worden.

Baarmoederfibromen zijn er in verschillende maten en worden over het algemeen geclassificeerd als klein, middelgroot en groot.

  • Klein – tot 5 centimeter (zo groot als een erwt tot een limoen)
  • Middelgroot – 5-10 centimeter (zo groot als een pruim tot een grote sinaasappel)
  • Groot – 10 centimeter of groter (zo groot als een pompelmoes of groter)

Wanneer moet ik me zorgen maken?

Angst is een slechte raadgever, dus onze eerste aanbeveling is om diep in en uit te ademen. Zorgvuldig overleg met je gynaecoloog zal je helpen om een plan van aanpak op te stellen.

Sommige vrouwen ervaren weinig tot geen merkbare symptomen van myomen, waardoor ze ervoor kiezen om af te wachten en regelmatig hun behandelende arts te bezoeken om de groei van het myoom te controleren. Andere vrouwen hebben minder geluk. Bij hen verstoren vleesbomen hun gezondheid en levenskwaliteit aanzienlijk. In dat geval zal de arts een behandeling voorstellen.

Wat als ik een vleesboom heb tijdens de zwangerschap?

Myomen kunnen tijdens de zwangerschap onvoorspelbare complicaties veroorzaken en moeten daarom zorgvuldig in de gaten worden gehouden. Mogelijke risico’s die groter worden door baarmoederfibromen zijn onder andere:

  • Placenta previa – De placenta kan innestelen over de baarmoederhals, waardoor hij de weg naar buiten voor de baby blokkeert.
  • Placentaloslating – De placenta kan vroegtijdig loskomen van de baarmoeder.
  • Groei van het myoom – Twee op de drie myomen veranderen van grootte tijdens de zwangerschap, meestal in het eerste trimester.
  • Stuitligging – Als baarmoederfibromen de beweging van de foetus beperken, kan de baby niet omdraaien naar een veiligere en meer typische hoofdligging, waardoor mogelijk een keizersnede nodig is.
  • Vroegtijdige bevalling – Gebrek aan ruimte kan leiden tot een vroege bevalling (vóór 37 weken).

Het is onder andere vanwege deze potentiële myoom-gerelateerde valkuilen dat vrouwen tijdens hun zwangerschap regelmatig hun behandelende gynaecoloog moeten bezoeken.

Vleesbomen zorgen gelukkig niet altijd voor problemen tijdens de zwangerschap, maar het is wel mogelijk. Ga bij je behandelende arts te rade over jouw eigen situatie en wat je eraan kan doen.

Referenties:

  1. Moshesh M et al. J Ultrasound Med. 2014 Jul;33(7):1217-242023-192/BE-NL, date of creation 07/2023