Wat is menorragie en wat is het verband met vleesbomen?

Veel vrouwen hebben op verschillende momenten in hun leven last van hevige menstruatiebloedingen, ook wel menorragie genoemd. Velen onder ons beschouwen het als een voldongen feit en “leren ermee leven”. Zonder zich ooit af te vragen of dit wel “normaal” is, zonder hier ooit de dokter voor te consulteren. Maar is dat wel veilig? Of verstandig?

Vrouwen met baarmoederfibromen die hun ervaring delen met anderen, spreken vaak over de schaamte die hen overviel wanneer ze last hadden van lekjes door het toedoen van menorragie. Er heerst nog veel taboe rond menorragie.
Maar wanneer spreekt men precies over té hevige menstruatiebloedingen? Wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kan je eraan doen? We bespreken het allemaal verder in dit artikel.

Wat betekent menorragie?

Menorragie is de medische term voor zware of langdurige menstruatiebloedingen. Deze komen echter niet zonder gevaar, want sommige vrouwen kunnen hierdoor bloedarmoede krijgen en kunnen soms zelfs een bloedtransfusie nodig hebben. Anderen ervaren dan weer moeheid of duizeligheid veroorzaakt door bloedarmoede. Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk, belemmert hevig bloedverlies tijdens de menstruatie vaak veel vrouwen tijdens hun dagelijkse activiteiten. Ze zijn bang om door te lekken en zeggen sportafspraken of sociale aangelegenheden af, om gênante situaties te voorkomen. Daarom is het belangrijk om de oorzaak van menorragie te achterhalen. Myomen kunnen bv. aan de oorzaak liggen van extreem bloedverlies tijdens de maandstonden.

Wanneer spreekt men van té veel bloedverlies bij de menstruatie?

  • Je menstruatiebloeding duurt langer dan 7 dagen.
  • Je hebt gedurende meer dan 6 maanden last van spotting of tussentijdse bloedingen.
  • Je menstruatie komt vaker dan eens per 21 dagen.
  • Je moet je maandverband of tampons vaker dan om de 2 uur vervangen.
  • Je hebt bloedproppen groter dan 2,4 cm.

Waarom kunnen myomen zulke hevige menstruatiebloedingen veroorzaken?

Hierover circuleren verschillende theorieën. Eén van die theorieën wordt vandaag nog steeds onderzocht. Die theorie stelt dat myomen de groei van bloedvaten in het omringende weefsel zouden stimuleren. Extra bloedvaten zouden dan kunnen leiden tot zwaardere menstruatiebloedingen, een onregelmatige cyclus en een vergrote kans op spotting tussen de menstruatieperiodes door.

Vrouwen met vleesbomen hebben ook een hoog prostaglandine-gehalte (een stof die je lichaam aanmaakt om je menstruatie op gang te brengen door o.a. je baarmoeder te doen samentrekken). Ook dit zou een beïnvloedende factor kunnen zijn.  Tot slot kan ook de fysieke aanwezigheid van vleesbomen functionele complicaties met zich meebrengen die kunnen leiden tot zware menstruatiebloedingen. Denk bv. aan de locatie van de vleesboom. Afhankelijk van waar die zich bevindt, kan die druk uitoefenen op het baarmoederslijmvlies waardoor de baarmoeder minder goed kan samentrekken en dit op zijn beurt kan zorgen voor menorragie.

Waarom is menorragie zo problematisch?

Als een vrouw regelmatig een aanzienlijke hoeveelheid bloed verliest, kan bloedarmoede een reëel gevaar vormen. Ze zal goed haar ijzerwaarden in de gaten moeten houden via periodieke bloedtesten.  Het menselijk lichaam is immers niet gemaakt om te functioneren bij te lage ijzergehaltes. Daarnaast kan menorragie een enorme impact op de levenskwaliteit hebben. Eindeloos bezig zijn met het verwisselen van tampons of maandverband of zelfs de combinatie van de twee, in de hoop gênante momenten in het openbaar te vermijden, hakt in op het sociale leven. Daarom is het cruciaal om de oorzaak van menorragie te vinden.

Gelukkig zijn er vandaag heel wat behandelingen voor handen, die verschillen naargelang de oorzaak van de hevige menstruatiebloedingen.  Baarmoederfibromen en bloedarmoede gaan vaak hand in hand. Dus wanneer je gezondheid in het gedrang komt door de aanwezigheid van een vleesboom, dan moet je medische hulp zoeken. Medische professionals kunnen je helpen bij het controleren en behandelen van menorragie.

2023-354, date of creation 02/2024