Vleesbomen versus endometriose: wat zijn de symptomen?

Heb je pijn in je bekken en is je menstruatie erg hevig? Beide klachten kunnen symptomen zijn van baarmoederfibromen en/of endometriose.

Wereldwijd lijden ongeveer 10% van alle meisjes en vrouwen na de puberteit aan endometriose. Vleesbomen (ook wel baarmoederfibromen of myomen genoemd) zijn nog meer voorkomend: ongeveer twee op de drie vrouwen krijgen tijdens hun vruchtbare periode te maken met baarmoederfibromen. Het is dus zeker mogelijk dat ook jij er last van hebt. Hieronder lees je wat de symptomen zijn van beide aandoeningen en hoe groot de kans is dat je zowel endometriose als vleesbomen hebt.

Wat zijn de symptomen van endometriose versus baarmoederfibromen?

Zowel endometriose als baarmoederfibromen kunnen buik- en bekkenpijn en hevig menstrueel bloedverlies veroorzaken. Bij beide aandoeningen is er ook een verband met onvruchtbaarheid.

Maar er zijn een paar belangrijke verschillen in de symptomen die je kunnen helpen te bepalen welke van deze aandoeningen jij waarschijnlijk hebt.

De belangrijkste klachten van endometriose zijn pijn voor, tijdens en/of na de menstruatie. Andere veelvoorkomende symptomen zijn pijn bij het plassen en/of bij het maken van stoelgang (vooral tijdens de menstruatie) en pijn en/of bloedverlies tijdens of na seks.

Vleesbomen kunnen over het algemeen ook menstruatiestoornissen veroorzaken, met name abnormaal lange en overvloedige maandstonden, al dan niet met tussentijdse bloedingen. Ook bekkenpijn kan voorkomen, net zoals constipatieproblemen. Langere menstruaties en misschien zelfs spijsverteringsproblemen kunnen ook een symptoom zijn van myomen.

Ook kunnen myomen een vergrote baarmoeder en een opgezwollen buik veroorzaken, in de volksmond bekend als “vleesboombuik”. Vrouwen met endometriose hebben meestal niet zoveel last van een opgeblazen gevoel als vrouwen die kampen met baarmoederfibromen.

Wat is het verschil tussen baarmoederfibromen en endometriose?

Zowel vleesbomen als endometriose kunnen voor klachten met de vrouwelijke voortplantingsorganen zorgen en tot gelijkaardige klachten leiden, maar ze zijn niet hetzelfde. Het zijn twee verschillende aandoeningen die je lichaam en welzijn heel verschillend kunnen beïnvloeden. Daarom is een nauwkeurige diagnose erg belangrijk.

Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies groeit op andere plaatsen, zoals bijvoorbeeld op de eierstokken en/of eileiders.

Het is belangrijk om te weten dat endometriose niet alleen kan voorkomen ter hoogte van het vrouwelijke voortplantingssysteem. Hoewel de aandoening meestal voorkomt in de onderbuik of het bekken, kan er ook op andere plaatsen in het lichaam weefselvorming voorkomen, zoals bijvoorbeeld in de blaas en/of de dikke darm. De precieze oorzaak van endometriose is onbekend, maar veel onderzoekers denken dat retrograde menstruatie de aandoening veroorzaakt.

Retrograde menstruatie betekent dat het menstruatiebloed en baarmoederweefsel niet via de vagina naar buiten komt, maar in plaats daarvan terugvloeit naar de eileiders. Dat is op zichzelf niet abnormaal, maar kan bij sommige mensen dus leiden tot endometriose.

Baarmoederfibromen zijn goedaardige gezwellen die in de baarmoeder voorkomen. Ze bestaan uit vezelig weefsel en spieren, die klein of groot kunnen zijn. Sommige vrouwen met myomen ervaren helemaal geen symptomen, terwijl andere vrouwen een slopende pijn voelen en behandelingen nodig hebben om hun symptomen te verlichten.

Kan ik zowel vleesbomen als endometriose hebben?

Heb je klachten die je zou kunnen linken aan de aanwezigheid van myomen en endometriose? Het is inderdaad mogelijk dat je last hebt van beide aandoeningen tegelijkertijd.

Endometriose en vleesbomen komen vrij vaak voor. Onderzoekers van het Oulu University Hospital in Finland1 ontdekten dat 25% van de vrouwen met een primaire diagnose van endometriose ook baarmoederfibromen hebben. Daarnaast zagen ze dat bijna 20% van de vrouwen die voor vleesbomen worden behandeld, ook endometriose hebben.

Een andere studie2 onderzocht vrouwen met ernstige myomen die chirurgische ingrepen moesten ondergaan, zoals een laparoscopische myomectomie of hysterectomie. Daaruit bleek dat de overgrote meerderheid van deze patiënten ook endometriose had.

Volgens dat onderzoek hadden ongeveer 86% van de onderzochte vrouwen zowel endometriose als myomen, terwijl slechts 14% alleen vleesbomen hadden.

Hoe kan ik vleesbomen en endometriose behandelen?

Als je last hebt van bekken- of buikpijn, veranderingen in je menstruatiecyclus zoals hevig bloedverlies of terugkerende pijn voor/tijdens of na je menstruatie of bij het vrijen, is het van cruciaal belang dat je naar je gynaecoloog gaat.

Er zullen onderzoeken worden uitgevoerd die nodig zijn om inzicht te krijgen in je aandoening. Daarna zal je gynaecoloog een diagnose stellen en kan je samen overleggen over een mogelijke behandeling die je pijn en ongemakken zouden kunnen verlichten. Wanneer je kampt met pijn en klachten, zal de juiste behandeling je levenskwaliteit sterk verbeteren.

Referenties:

  1. Uimari O et al. J Hum Reprod Sci. 2011 Jan;4(1):34-8
  2. Huang JQ et al. Fertil Steril. 2010 Jul;94(2):720-32023-192/BE-NL, date of creation 07/2023