Welk effect kunnen onbehandelde baarmoederfibromen op je gezondheid hebben?

Als je vermoedt dat je baarmoederfibromen hebt of de diagnose hebt gekregen, kan het verleidelijk zijn om ze te negeren en te hopen dat ze vanzelf weggaan. Als ze echter onbehandeld blijven, zullen de baarmoederfibromen blijven groeien in grootte en aantal, wat de bestaande symptomen kan verergeren en kan leiden tot ernstigere symptomen die je in het begin misschien niet hebt ervaren. Hoe eerder je met de behandeling van je baarmoederfibromen begint, hoe beter je je op lange termijn zult voelen.

Eén van de symptomen van onbehandelde baarmoederfibromen zijn krampen, intense lage rugpijn en buikpijn vóór, tijdens en na je regels. Als je deze symptomen al hebt gehad, is de kans groot dat de pijn erger wordt als er niet behandeld wordt. Als je nog geen symptomen zoals krampen hebt gehad, zullen de symptomen van jouw baarmoederfibromen zonder behandeling helaas waarschijnlijk het punt bereiken dat je ze wel krijgt.

Een ander vaak voorkomend symptoom, hevig bloeden, kan erger worden tot het punt dat je een ijzertekort krijgt, zelfs tot ernstige bloedarmoede toe. IJzer is een onmisbaar mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor de aanmaak van hemoglobine dat rode bloedcellen helpt zuurstof door het hele lichaam te vervoeren. Als het bloed sneller wordt verloren dan het lichaam nieuwe rode bloedcellen aanmaakt, kan dat leiden tot een tekort aan hemoglobine.

Dit kan een heleboel nieuwe symptomen veroorzaken, zoals intense vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs verminderde vruchtbaarheid.

De groeiende baarmoederfibromen kunnen ook leiden tot zaken zoals een ongemakkelijk opgeblazen gevoel en een opgezette buik. Als de baarmoederfibromen groeien, kunnen ze op je blaas beginnen te drukken, waardoor je vaker moet plassen. Als de baarmoederfibromen lang genoeg onbehandeld blijven, kunnen ze zelfs pijn tijdens seks veroorzaken.

De lichamelijke symptomen van baarmoederfibromen kunnen na verloop van tijd niet alleen erger worden, maar ze kunnen ook zwaar op je relatie wegen. Als je zo lang pijn hebt en tegen ongemak moet vechten, kan jouw stemming veranderen en het komt soms zelfs voor dat er angst en depressie ontstaan. In plaats van te leven, zit je misschien thuis en kan je geen energie vinden om veel te doen.

We somden hierboven de mogelijke gevolgen van onbehandelde baarmoederfibromen op. Hoe vroeger je begint met de behandeling, des te sneller je je beter zal beginnen voelen. Je hoeft niet te wachten tot je baarmoederfibromen ondraaglijk worden voordat je het heft in eigen handen gaat nemen. Praat er daarom over met je arts!