Hevige bloeding? Pijn? Waarom een nauwkeurige diagnose krijgen belangrijk is.

Zware bloedingen en pijn zijn vaak de meest voorkomende symptomen van baarmoederfibromen, zozeer zelfs dat veel vrouwen besluiten dat er niets aan te doen is en in relatieve stilte lijden. De bloeding onder controle houden zonder een nauwkeurige diagnose te krijgen is gewoon geen optie. De risico’s zijn te groot.

Welke aandoeningen kunnen hevig bloedverlies veroorzaken?

Hevig bloedverlies, ook wel menorragie genoemd, kan het gevolg zijn van een aantal chronische, maar verdraagbare tot alarmerend gevaarlijke aandoeningen. Menorragie kan inderdaad worden veroorzaakt door baarmoederfibromen, maar het kan ook een waarschuwing zijn voor hormonen die uit evenwicht zijn, een slechte werking van de eierstokken, poliepen, adenomyose (adenomyose is een ziektebeeld dat wordt veroorzaak door ingroei van baarmoederslijmvlies in de wand van de baarmoeder), de bijwerking van een spiraaltje, zwangerschapscomplicaties, erfelijke bloedingsstoornissen, medicatie, een leverziekte, een nierziekte en nog andere medische aandoeningen.

Een nierziekte vraagt bijvoorbeeld een heel andere aanpak dan hormonen die uit evenwicht zijn. Als een nierziekte onbehandeld blijft, kan dat fataal zijn, maar de ziekte behandelen met een zorgvuldig dieet, lichaamsbeweging en zorgvuldig medisch toezicht kan de nierziekte mogelijks verhelpen.

Hoewel niemand eraan wil denken, kunnen zeer hevige regels ook een teken van baarmoeder- of baarmoederslijmvlieskanker (endometriumkanker) zijn. Als kanker wordt genegeerd, kan de kanker helaas alleen maar groeien en zich uitzaaien. De overlevingspercentages na 5 jaar voor baarmoederslijmvlieskanker die vroeg ontdekt is, wanneer de kanker nog plaatselijk is, bedraagt een indrukwekkende en optimistische 95%, terwijl dat cijfer daalt naar 69% als de kanker regionaal is uitgezaaid en daalt naar 17% met nog verdere uitzaaiing.

Welke aandoeningen kunnen pijn in de onderbuik veroorzaken?

Veel vrouwen proberen de pijn te negeren en gaan gewoon door met hun drukke leven. Maar zonder te weten waar de pijn vandaan komt, is negeren misschien niet verstandig. Pijn in de onderbuik kan worden veroorzaakt door een bekkenontsteking, eierstokpijn of cysten, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, urineweginfectie, endometriose, appendicitis, nierproblemen … de lijst is is nog veel langer, en ja, kanker staat ook op de lijst.

Voor vrouwen die zich zorgen maken over hun vruchtbaarheid, zal de nauwkeurige bepaling van de oorzaak zoals baarmoederfibromen, een bekkenontsteking, endometriose, polycystisch ovarieel syndroom (PCOS) of iets helemaal anders, helpen om snel de juiste behandeling te vinden. Zo kunnen problemen met zwanger worden en een gezonde zwangerschap tot het einde uitdragen verminderd worden. Net zoals de behandeling voor andere ziekten omvat de behandeling van baarmoederfibromen een aantal mogelijkheden. Een effectieve behandeling hangt af je gezondheid en je persoonlijke toestand.

Wat zijn mijn mogelijkheden op het gebied van baarmoederfibromen?

De lijst van mogelijkheden voor de behandeling van baarmoederfibromen wordt gelukkig langer, maar is ook enigszins afhankelijk van het stadium waarin de baarmoederfibromen worden vastgesteld. Van baarmoederfibromen die worden gediagnosticeerd in een kleiner, vroeger stadium is gemakkelijker af te komen en door middel van minder invasieve methoden dan van oudere, groter gegroeide baarmoederfibromen.

De behandelingen zijn onder te brengen in drie basiscategorieën: medicatie, niet-operatieve ingrepen en operatieve ingrepen. Voor de eerste categorie zijn medicijnen ontwikkeld om deze goedaardige gezwellen te laten slinken en in veel gevallen is bewezen dat ze goed aanslaan. Gelukkig betekent een diagnose van baarmoederfibromen niet meer dat lijden in stilte of een invasieve operatie de enige mogelijkheden zijn.

Er zijn ook niet-operatieve ingrepen ontwikkeld, waaronder het gebruik van ultrasone golven om de baarmoederfibromen te verhitten en te vernietigen, het gebruik van lasertechnieken (myolyse) om het baarmoederfibroom te verwijderen of de bloedtoevoer er naartoe te stoppen of uteriene arteriële embolisatie (UAE) waarbij ook de bloedtoevoer naar de baarmoederfibromen wordt afgesneden, waardoor ze slinken en afsterven.

Waarom is opvolging voor baarmoederfibromen nodig?

Laten we ervan uitgaan dat je inderdaad naar de dokter bent gegaan en de diagnose baarmoederfibromen hebt gekregen. Naast het feit dat hevig bloedverlies en zware regels ongemakkelijk en vies zijn, is meer dan gemiddeld bloedverlies op zich ook een probleem waarvoor medisch toezicht nodig is.

Veel vrouwen met menorragie krijgen bloedarmoede, omdat overmatig bloeden ervoor kan zorgen dat het lichaam sneller rode bloedcellen verliest dan dat ze het kan vervangen. Symptomen als gevolg van deze aandoening zijn uitputting, duizeligheid, hoofdpijn, kortademigheid en koude handen en voeten. Je levenskwaliteit bij dergelijke symptomen is laag en als de bloedarmoede niet wordt behandeld, kan dat leiden tot ernstige problemen.

Kortom, een hevige bloeding betekent dat het lichaam probeert iets te zeggen en gelukkig zijn goed opgeleid medisch personeel en zorg niet heel moeilijk te krijgen. Vrouwen hebben alleen maar iets te winnen bij een tijdige, nauwkeurige diagnose over de oorzaak van de hevige menstruele bloeding.

We wensen vrouwen over de hele wereld betaalbare, toegankelijke en uitstekende medische zorg toe!