Jouw dochter en haar gezondheidsvoorlichting - wat moet die inhouden?

Je dochter groeit op. Soms geniet je ervan en ben je trots, en soms bezorgt ze je stress. Adolescentie is een moeilijke tijd om veilig door te komen. Jouw dochter is zelfstandig genoeg om beslissingen te nemen en dingen te doen die blijvende gevolgen hebben. Beschikt ze over de juiste informatie en is ze goed voorbereid om een weg te kiezen waarbij ze langdurig gezond en gelukkig blijft?

Wat je dochter wilt weten

Een veranderende situatie roept vragen over die verandering op. Alle meisjes in alle culturen over de hele wereld zullen vragen hebben als ze veranderingen in hun lichaam en de lichamen om hen heen opmerken. Een jong meisje ziet de buik van haar moeder groter en groter worden totdat er plotseling een nieuwe baby in het gezin is. Wat een verandering! Hoe is dat gebeurd? Dat zijn de brandende vragen die beantwoord moeten worden.

Als meisjes opgroeien en op de adolescente leeftijd komen, zijn er nog meer vragen te stellen en antwoorden om te zoeken. Sommige vragen zijn fysiek: over hun veranderende lichaam. Sommige vragen zijn emotioneel: over haar veranderende gevoelens, over relaties met haar vrienden, van beide geslachten.

Jouw dochter wilt weten hoe ze moet navigeren door de nieuwe wereld die ze ervaart.

  • Hoe begrijp je wat er aan de hand is?
  • Hoe kan je voor jezelf zorgen?
  • Wat is normaal?

Heeft ze iemand om haar de weg te wijzen?

Wat je dochter moet weten

Over welke onderwerpen moet jouw dochter een goede kennis en nauwkeurige informatie hebben?

Fysiek

  • Hoe haar voortplantingsstelsel werkt
  • Alle manieren waarop haar lichaam verandert tijdens de puberteit
  • Wat ze kan verwachten wanneer ze haar eerste regels krijgt
  • Wat hevig bloedverlies is, waardoor het veroorzaakt kan worden, en hoeveel bloed wordt beschouwd als hevig bloedverlies
  • Het ritme van haar lichaam kennen en hoe ze kan weten of een verandering of symptoom abnormaal is
  • Het belang van naar een gynaecoloog te gaan voor regelmatige controles en als ze zich ergens zorgen om maakt

Emotioneel

  • Hoe ze een emotioneel gezonde relatie kan opbouwen
  • Emotioneel zelfbewustzijn
  • Respect voor haarzelf en haar eigen grenzen
  • Respect voor anderen en hun grenzen
  • Verantwoordelijkheid voor beslissingen die een effect kunnen hebben op het leven van anderen

Seksueel

  • Anticonceptie
  • Soa’s (bijv. chlamydia, gonorroe, syfilis)
  • Hiv/aids

De gevolgen als ze het niet weet

De gevolgen van het feit dat meisjes in de moderne wereld de adolescentie doormaken zonder voorbereiding op gezondheids- en seksuele voorlichting zijn duidelijk, meldt het Directoraat-generaal intern beleid van het Europees Parlement. “Deskundigen hebben in talrijke studies en rapporten betoogd dat een gebrekkige of ontoereikende seksuele opvoeding leidt tot een toename van het aantal tienerzwangerschappen en een groter aantal mensen dat lijdt aan aids en soa’s.”

De cijfers spreken voor zich. In het hierboven genoemde rapport over seksuele voorlichting in de EU wordt gemeld dat “de Noord-Europese en Benelux-landen erom bekend staan dat ze de hoogste kwaliteit van seksuele voorlichting hebben, en de Europese landen in het oosten en zuiden gebrekkige of onbestaande programma’s voor seksuele voorlichting”.

Wat zijn de resultaten? “Nieuwe gevallen van HIV nemen in Oost-Europa drie keer zo snel toe als in West-Europa. Niet alleen dat, maar “het percentage tienerzwangerschappen ligt in Europa tussen de 2 en 5% in het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Slowakije, Litouwen en Estland, maar onder de 2% in de meeste lidstaten van de EU.”

De WHO/Europa schrijft “complicaties van zwangerschap en bevalling, onveilige abortussen, infecties van het voortplantingsstelsel, seksueel geweld en vrouwen die overlijden aan vermijdbare kanker” toe aan een gebrek aan beschikbare voorlichting over seksualiteit in sommige landen.

Er is een dorp voor nodig om een kind op te voeden

Waar zou voorlichting voor jonge vrouwen over gezondheid van het voorplantingsstelsel en seksualiteit vandaan moeten komen? Wel, als we willen dat de voorlichting echt effectief is, mag de bron niet beperkt blijven tot één enkele.

In landen waar seksuele voorlichting verplicht is, zoals in de meeste lidstaten van de EU (met uitzondering van Bulgarije, Cyprus, Italië, Litouwen, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk) lopen leraren vaak voorop op het gebied van seksuele voorlichting. Hoe specifieker de leraar is opgeleid om dit onderwerp te onderwijzen, hoe effectiever het programma zal zijn. Bovendien draagt de capaciteit van de leraar om “alle vragen van het publiek te beantwoorden zonder een persoonlijke mening te geven” bij aan het succes van het programma.

Maar leraren zijn niet de enige voorlichters en zouden dat ook niet mogen zijn. Een bijkomende factor voor een zeer geslaagd programma voor seksuele voorlichting is de betrokkenheid van de ouders. Zij hebben het recht om bij te dragen aan de kennis van hun kinderen op dit gebied. Het is jouw kind en dit gaat om haar toekomstige leven. Jouw gevoelige deelname is belangrijk, en kan een aanzienlijke invloed hebben.

We willen dat onze dochters een toekomst van gezondheid en geluk, succesvolle relaties en positieve keuzes tegemoet gaan. Laten we investeren in de voorlichting van onze dochters, en hun de informatie en het bewustzijn geven die ze nodig zullen hebben.