Wat is het beste maandverband voor baarmoederfibromen?

Hevig bloedverlies is voor veel vrouwen een van de moeilijkste symptomen van baarmoederfibromen. De definitie van een hevige menstruatiebloeding is ‘overmatige menstruele bloeding gedurende meerdere opeenvolgende menstruatiecycli die de lichamelijke, emotionele en sociale levenskwaliteit aantast’. En ja, hevige regels kunnen jouw levenskwaliteit inderdaad behoorlijk aantasten!

In medische termen worden de regels ‘hevig’ genoemd als:

  1. Het bloed binnen 2 uur door het maandverband of de tampon lekt
  2. Het bloedverlies regelmatig vlekken in de kleding veroorzaakt
  3. Er bloedklonters van meer dan 2,5 cm in het bloedverlies aanwezig zijn

Deze maandelijkse problemen kunnen heel lastig zijn om mee om te gaan. In extreme gevallen melden sommige patiënten dat ze nauwelijks van het toilet af kunnen. Dit kan ervoor zorgen dat ze hun werk niet goed kunnen doen en dat sociale interacties en relaties problemen opleveren. Hun gevoel van eigenwaarde kan zelfs worden aangetast en leiden tot terugtrekking en mogelijke isolement.

Waarom veroorzaken baarmoederfibromen hevig bloedverlies?

Er is nog geen volledig inzicht in de oorzaken voor hevig bloedverlies. Bestaande medische theorieën zeggen echter het volgende:
“Er wordt aangenomen dat baarmoederfibromen ervoor zorgen dat de baarmoeder niet goed kan samentrekken, en dus niet in staat is om de menstruatiebloeding effectief te stoppen. Een ander probleem is dat baarmoederfibromen groeifactoren (eiwitten) aanmaken die de bloedvaten van de baarmoeder stimuleren. Zo komt er meer bloed in de baarmoederholte, wat leidt tot hevigere menstruatie.”

Wat is het beste maandverband voor baarmoederfibromen?

Er zijn verschillende meningen over wat de beste ‘methode’ is om een hevige bloedstroom op te vangen, ongeacht de reden ervoor.

Het beste maandverband voor baarmoederfibromen kan in feite dubbel maandverband zijn of verschillende “lagen” van bescherming. De eenvoudigste manier om deze methode toe te passen, is om dubbel maandverband aan te schaffen. Koop het super of extra-super maandverband van jouw voorkeur en plaats één maandverband vooraan in jouw ondergoed, en een ander verder naar achteren, overlappend in het midden. Als jouw conditie het gebruik van tampons met maximale absorptie toelaat, voeg er dan één toe aan deze mix en gebruik het maandverband of misschien ook een menstruatiebroekje als extra (nog een laag) om mogelijk doorlekken te voorkomen.

Vandaag de dag zijn vrouwen steeds meer huiverig voor de producten die worden gebruikt bij de productie van -wat tot voor kort -het standaardproduct voor menstruele hygiëne was. Gevaarlijke elementen zijn onder meer het gebruik van andere materialen dan katoen. Bleek-, geur- en kleurstoffen waar sommigen gevoelig voor kunnen zijn, en milieuoverwegingen spelen ook een rol. Als je je hier zorgen over maakt, kan je met een paar snelle zoekacties een verscheidenheid aan biologische en herbruikbare producten vinden die nu wereldwijd verkrijgbaar zijn.

Een andere optie die sommige vrouwen suggereren in de zoektocht naar het beste maandverband voor baarmoederfibromen, is om menstruatieproducten helemaal over te slaan en in plaats daarvan maandverband aan te schaffen dat is ontworpen voor incontinentieproblemen. Hoewel dit zeer absorberend is, moet je er rekening mee houden dat incontinentie en menstruatie niet hetzelfde zijn. Er zijn duidelijke verschillen in ontwerp en functie, waaronder geurneutraliserende deeltjes waar men gevoelig voor kan zijn.

Hoewel 1 op de 3 vrouwen ooit baarmoederfibromen zal krijgen, ervaart iedere vrouw dit op haar eigen manier en moet elke vrouw haar eigen manier vinden om ermee om te gaan. Er zal dus waarschijnlijk wat probeerwerk nodig zijn voordat de ideale oplossing is gevonden.

En een menstruatiecupje?

Een andere optie, de keuze van veel vrouwen, is de menstruatiecup. Deze cup is al lang verkrijgbaar in Europa en de huidige modellen zijn gemaakt van flexibele siliconen van medische kwaliteit. De positie van het/de baarmoederfibro(o)m(en) is bepalend voor de vraag of het gebruik van een menstruatiecup überhaupt tot de mogelijkheden behoort, aangezien een goede afdichting tussen de cup en de vaginawand noodzakelijk is om effectief te zijn. Als het cupje niet goed aansluit, kan de cup gemakkelijk gaan lekken of zelfs van zijn plaats glijden.

Zoals bij alle vragen over baarmoederfibromen, is het noodzakelijk om met je arts te praten. Vragen over lokaal verkrijgbare opties en of je een menstruatiecup wilt proberen, als dat al een optie is, zijn vragen die het medisch personeel moet kunnen beantwoorden.

Onderzoekers en ontwikkelaars zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om baarmoederfibromen medisch te behandelen en om de levenskwaliteit van degenen die lijden onder de symptomen van baarmoederfibromen te verbeteren. Want een snelle en geslaagde vooruitgang op deze beide gebieden is cruciaal in het belang van het welzijn van ons allen!

Andere onderwerpen

It seems we can't find what you're looking for.