Minder PMS? Beperk je stress.

Voor vrouwen met baarmoederfibromen kan de menstruatie op zichzelf al stressvol genoeg zijn. Wat we soms vergeten is om rekening te houden met hoe stress in het algemeen de menstruatiecyclus beïnvloedt. Zware bloedingen en menstruatiepijn kunnen symptomen zijn van baarmoederfibromen, dus voor degenen die hier al mee te maken hebben, is het belangrijk om te overwegen hoe je stress op afstand kunt houden om de menstruatie beheersbaarder te houden.

Welk effect heeft stress op jouw menstruatie?

Cortisol is het hormoon dat je lichaam aanmaakt om met allerlei soorten stress om te gaan. Maar cortisol kan de juiste productie van progesteron en oestrogeen in je lichaam verstoren, beide belangrijke hormonen om je voortplantingssysteem op gang te houden. Cortisol is het hormoon dat je lichaam aanmaakt om met allerlei soorten stress om te gaan. Maar cortisol kan de juiste productie van progesteron en oestrogeen in je lichaam verstoren, beide belangrijke hormonen om je voortplantingssysteem op gang te houden.

Hoewel het niet helemaal duidelijk is wat leidt tot wat in deze “cyclus” van gebeurtenissen, is aangetoond dat stress je menstruatiecyclus mogelijk een tijdje kan onderdrukken. (BRON) Dat lijkt een welkom vooruitzicht voor degenen die lijden aan pijn tijdens hun menstruatie, maar er is ook de mogelijkheid dat spanning de menstruatie nog pijnlijker maakt.

Welk effect heeft stress op Pre-Menstrueel Syndroom (PMS)?

Stress en PMS lijken een soort fenomeen te volgen van “Wat kwam eerst, de kip of het ei?” In die zin dat terwijl het premenstrueel syndroom stress kan veroorzaken, stress ook de symptomen van PMS kan verergeren.

Uit een studie blijkt dat stress in de twee weken voor de menstruatie gepaard gaat met veel meer depressies, droefheid, huilbuien, lichaamspijn, een opgeblazen gevoel, lage rugpijn, krampen en hoofdpijn. Voeg deze premenstruele lijst toe aan de menstruatiepijn en de hevige bloedingen die veel vrouwen als baarmoederfibromen ervaren en je hebt het recept voor een echte puinhoop.

Hoe kan ik stress beperken?

In de meeste gevallen is medicatie niet nodig. Er is een fantastische methode om stress te verminderen, met alleen maar zeer positieve nevenwerkingen … lichaamsbeweging! Je zal je beter voelen, er beter uitzien en je PMS zou door een paar veranderingen in je levensstijl moeten afnemen.

Suggesties zijn:

Ga naar buiten en wandel meer

Er is niets mis met klein beginnen. Neem de trap in plaats van de lift. Parkeer verder van je bestemming en wandel de rest van de weg. Laat je hond vaker uit en als je denkt dat je een excuus nodig heeft, zeg dan gewoon tegen iedereen dat de hond naar buiten moet. Misschien moet de hond van je buren uitgelaten worden? Voor degenen die niet van dieren houden, neem een vriendin mee als wandelpartner. Jullie zullen elkaar op het goede spoor houden.

Ga fitnessen

Sommige mensen voelen zich meer geneigd om te gaan sporten als ze er een financiële investering voor hebben gedaan. Zoek een fitnesscentrum dat goed bereikbaar is en waar jij je op je gemak voelt. Neem een kort abonnement (veel centra bieden een gratis probeermaand aan!) voor beginners. Probeer groot gedeelte van de tijd in een routineschema naar het doel van totale verbetering te werken. Praat met de trainer en begin klein, bekijk wat het best werkt en wat het veiligst is voor jouw behoeften en jouw lichaam.

Kies een sport

Denk eens terug aan jouw tijd op school. Er was vast en zeker minstens één actieve sport die je toen graag deed. Was het volleybal? Tennis? Voetbal? De kans bestaat dat er ergens in jouw omgeving een team of groep is die samenkomt om regelmatig te spelen. Doe mee.

Eén ding is zeker : de manieren om actiever te worden zijn ontelbaar. Denk ‘out of the box’, kies een paar mogelijkheden, geef jezelf ruimte voor aanpassingen en begin eraan!

Je kan het!

Stress, PMS en symptomen van baarmoederfibromen zijn allemaal lastig. Het is een zware last om te dragen. Waarom niet proberen een deel van die last opzij te zetten door stress te verminderen, en bijgevolg je PMS te verminderen? je hebt er alleen maar een betere levenskwaliteit bij te winnen, met meer tijd en energie om van de goede dingen te genieten.

Andere onderwerpen

It seems we can't find what you're looking for.