Baarmoederfibromen tegengaan door gezondere voeding te kiezen

Leven met een chronische gezondheidstoestand zoals baarmoederfibromen kan jouw algehele welzijn behoorlijk op de proef stellen. Gelukkig zijn er manieren om jouw dagelijks functioneren te verbeteren. Een goede voeding kan zelfs helpen om de hevige bloedingen te doorstaan die vaak een van de moeilijkere symptomen van baarmoederfibromen zijn.

Eten voor energie

Ijzer

Als je weinig energie hebt, zorg er dan voor dat jouw ijzerwaarden voldoende hoog zijn. Daarnaast kunnen enkele veranderingen in jouw voedingspatroon je ook energieker maken.

Ontbijt

De voedingsdeskundigen van de BBC zeggen hetzelfde als waar je moeder al jaren op aandringt: eet je ontbijt! Het eten van een stevig ontbijt bestaande uit meervoudige koolhydraten en eiwitten brengt je stofwisseling in beweging voor de dag en activeert je hersenen voor de ochtend.

Cafeïne

Volgens de Harvard Medical School is er geen reden om je ochtendkoffie op te geven. Gebruik die cafeïne in je voordeel. De aanbevolen deadline voor het gebruik van cafeïne is 14:00 uur, want als je ’s nachts niet goed slaapt, heb je de volgende ochtend al gesaboteerd voordat die goed en wel begonnen is.

Meervoudige koolhydraten

Zorg voor meervoudige koolhydraten – dit zijn volkoren granen, peulvruchten (bonen, erwten en linzen), magere zuivelproducten en fruit en groenten. Deze voedingsmiddelen hebben meer tijd nodig om in je lichaam te worden afgebroken, waardoor je langer een voldaan gevoel hebt en je energieniveau vrij stabiel blijft, in plaats van de snelle pieken en dalen die eenvoudige suikers geven.

Tijd tussen maaltijden

Door vaker kleine hoeveelheden te eten in plaats van af en toe een grote maaltijd, blijft de stofwisseling ook beter op gang dan de start-stop cycli die het gevolg kunnen zijn van de traditionele drie grote maaltijden op een dag.

Eet gevarieerd

Wees een kunstenaar, eet alle kleuren, zodat je voeding gevarieerd is, met vitamine B voornamelijk afkomstig van dierlijke producten zoals mager vlees en zuivelproducten, en verrijkte sojamelk en granen.

Water

Als je gehydrateerd blijft, voelt je je niet futloos, loopt jouw lichaamsthermostaat gelijkmatig, en vermindert jouw drang naar snel verkrijgbare junk food.
Vraag jouw arts of je ook dagelijks multivitamines moet innemen.

Eten om te ontspannen

Dus, je energieniveau op peil houden is geweldig… als je die energie wilt hebben. Maar wat gebeurt er als je wilt ontspannen? In alfabetische volgorde bevatten asperges, avocado’s, bananen, bessen, bruine rijst, pure chocolade, honing, melk, sinaasappels, oesters, soep, thee en walnoten veel nuttige voedingsstoffen die bijdragen om te ontspannen.

Enkele belangrijke gemeenschappelijke voedingsstoffen zijn vitamine C in bessen en sinaasappelen, omega 3 in walnoten en zink in overvloed in oesters. Een ingewikkelder onderdeel van deze lijst is melk, dat tryptofaan bevat, dat het lichaam helpt bij de aanmaak van serotonine, een slaapverwekkend hormoon. Een ander ingewikkeld item op deze lijst zijn avocado’s. Deze zijn rijk aan gluthathion, dat de absorptie van vetten die oxidatieve schade veroorzaken in de darmen, blokkeert. Bananen werken op dezelfde manier als avocado’s.

En hoe zit het met ‘superfoods’?

Het woord “superfoods” wordt de laatste tijd veel in de mond genomen. Wat deze voedingsmiddelen precies zijn, is nog steeds een beetje vaag. De EU heeft technisch gezien verboden om gezondheidsclaims op voedselverpakkingen te zetten, tenzij er belangrijk wetenschappelijk bewijs is dat de claim ondersteunt. Toch heeft dit de “buzz” over bepaalde voedingsmiddelen – die volgens velen meer kracht hebben om ons te voeden en te genezen dan andere voedingsmiddelen – niet gestopt. De Universiteit van Wisconsin Madison stelt: “Wij beschouwen voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan micronutriënten, naast koolhydraten, vetten en eiwitten, als superfoods. In het algemeen kunnen alle onbewerkte vruchten, groenten en bonen als superfoods worden beschouwd.”

Het gemeenschappelijke kenmerk in voedingsmiddelen die de afgelopen jaren over het algemeen ‘superfoods’ worden genoemd is: “voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten (zoals bèta-caroteen, vitamine A, C, E, flavanoïden en selenium) en omega 3-vetzuren.”

Hoewel de algemeen aanvaarde lijst van “superfoods”, waaronder blauwe bessen, gojibessen, pure chocolade, vette vis, tarwegras, granaatappelsap, groene thee, broccoli, knoflook en rode biet nog door wetenschappers verfijnd moet worden, bevat deze lijst een verscheidenheid aan voedingsstoffen, geen verwerkte suikers en een scala aan smaken. Als zodanig is het een prachtige start voor een dieet dat je lichaam zal versterken om de inherente malaise te bestrijden die kan optreden als een symptoom van baarmoederfibromen.

Conclusie

Het leven van tegenwoordig gaat snel en symptomen van baarmoederfibromen wegen zwaar door. Geef je lichaam de boost die het zo hard nodig heeft door echte, onverwerkte en degelijke voeding te eten. Er zal wat gewinkel, gekook en smaakverfijning aan te pas komen, maar dat is niet erg. Het hoort allemaal bij het grote avontuur genaamd ‘leven’. Help jezelf er met volle teugen van te leren genieten.

Andere onderwerpen

It seems we can't find what you're looking for.